Kuruluş Öyküsü

Adana’da kurulan ilk mezunlar derneği ÇUKUROVA BÖLGESİ ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ adı altında Adana, Mersin ve Hatay il ve ilçelerinde yaşayan ODTÜ Mezunlarını bir araya getirmek için kurulmuştur.

1985 yılı içinde ODTÜ mezunu birkaç arkadaş yemekte biraraya gelmek istedik. Her mezun kendi çalıştığı işyerinde ve çevresinde tanıdığı mezunları yemeğe davet edecekti. 40-50 kişilik bir yemek organize etme fikri, yemekten bir hafta öncesinde yaklaşık 100 kişiye ulaştı. Salon arayışı sonucunda şuan Defterdarlığın sosyal tesis olarak kullandığı Kurtuluş Mahallesindeki Birlik restorant ile 120 kişilik bir akşam yemeği için anlaşma yaptık. Geceye 165 kişi katıldı. O gece ben kendime oturacak ve yemek yiyecek malesef bir masa bulamadım. Mükemmel bir gece oldu. Adanalı sanatçı Musa Alkan performansı ile herkesi büyüledi. Gece devam ederken bir sürprizle karşılaştım ve yüklü bir cezayı cebimden ödemek zorunda kaldım. Meğer yemek organizasyonları için önceden izin almak gerekiyormuş.

O gece dernek kurma kararı alındı ve çalışmalara başlandı. 14.01.1986 tarihinde 01-12-094 sicil numarası ile M. Eşber Güner’in şirket adresi Stadyum Cad. No. 39 Adana adresinde kurulan derneğimizin Kurucu mezun gurubu:

Refik Alsancak, Sacit Yalçın, Yakup Güngör, Mehmet Eşber Güner, Mustafa Kemal Özenir, M. Yaşar Atacık ve Refik İhsan Temizkan

Resminde Mustafa Kemal Özenir dışında üst sıra soldan sağa: Refik Alsancak, M. Eşber Güner, Yakup Güngör, Sacit Yalçın. Orta sıra: Yaşar Atacık. En alt sıra: R. İhsan Temizkan.

31.05.1986 tarihinde ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Çok kısa bir sure içinde üye sayımız 250’ye ulaştı. Kimler yoktu ki. Mehmetçik Telatar, Bekir Kaya, Bekir Aksoğan, Mehmet Ali Alpaslan, Recep Tümen, Ahmet Börüban, Mete Coşkun, Cengiz İnal, Tamer Gök, Ümit Karakullukçu, Duru Çiftçi, Osman Helvacı, Sezer Aslan Solmaz, Avukat Şükrü Işık, Ziya Değer, Zahit Baykam, Yüksel Sezginsoy, Ayşe Özgür, M. Tarık Bozbey, İlker Öz, Hilmi Kurdak, Feyyaz Genç, Ahmet Genç, Şahika Özbozdoğanlı, Raci Toksan, Altan Çabuk, Atilla Güllü, Bünyamin Filik, Cemil Günay, Cüneyt Erginkaya, Şule ve Ergüden Gönenli, Feride Yonar, Bülent Arpaç, Hacı Kesim, Ahmet Süha Koçer, Haldun Teğmen, Halil Altıparmak, Hikmet ve Sevgi Topçuoğlu, İskender Özdemir, Hilmi Kurdak, Kadir Ateşok, Mehmet Ali Güçray, Musa Türker, Mustafa Altuntop, Nazan Alpaslan, Osman Yıldız, Öner Mersinligil, Özcan Ciğer, Recep Aysayar, Salim Yaşar, Sabahattin Öztaş, Tayfun Günece, Selami Gedik, Ahmet Tanatmış, Derya Yalgın, Semih Ekiz, Tahir Bıyıklıoğlu, Mustafa Kemal Şanlı, Mete Bağcılar, Mustafa Demircioğlu, M. Erol Yakıcı, Mehmet Göç, Ayşe ve Necip Özen, Suat Aydın… ve adını şuan hatırlayamadığım nice arkadaşlar.

Derneğin kuruluşu esnasında şirket adresini kullandırma nezaketini gösteren M. Eşber Güner’e, kuruluştan bir sure sonra lokal binası gereksinimini karşılamak için teyzesine ait tek katlı bahçeli evi cüzi bir kira karşılığı kiralamamıza vesile olan Yalçın Özbozdoğanlı ve eşi Şahika Özbozdoğanlı’ya teşekkür ederim. Lokal binamız Kurtuluş Mahallesinde Kızılay Kan merkezinin sokağında idi. Lokalin işletmeciliğini o zaman Mensa’nın yemekhane şefi Hasan Yılmaz’a vermiştik. Lokalin tefrişi sırasında kimlerden destek almadıkki. Yakup Güngör Bossa’dan Hacı Sabancı ile konuşup TV, Buzdolabı, Fırın gibi eşyaları, Sacit Yalçın Güney Sanayiden Mehmetçik Telatar ve Atilla Alptekin ile konuşup Masa, Sandalye ihtiyacını karşıladı. Ben Mensadan Seyit Tekin ile görüşüp Tabak, Çanak, kaşık türü ihtiyaçları sağladım.Coca Coladan Bekir Aksoğan ile görüşüp evin damına (çatısına) demirden bir sundurma yaptırdık, ayrıca bardak ve meşrubat dolabı ihtiyacımızı giderdik. Evin perdeleri, masa örtüleri ise Çukurova Sanayi İşletmeleri, Güney sanayi ve Bossadan temin edildi. Evin boyasını birileri üstlendi. Velhasıl herkes bir ucundan tuttu ve güzel bir lokal binamız oldu.

Akşamları lokal binamızda buluşup sohbet ediyor, yemek yiyor ve yapabileceklerimiz üzerine konuşuyorduk. Yeni mezun arkadaşlara iş ayarlamaya çalıştık. Yılda en az 2 kere düzenlediğiz eğlence gecelerinden ve aidatlardan topladığımız paralarla ODTÜ burs fonuna katkıda bulunduk. Geceleri fon toplayabilmek için çeşitli şirketlerden mamullerini bedelsiz alır ve piyango düzenlerdik. Yıllarca bize desteklerini esirgemeyen Bossa, Exsa, Güney sanayi, Mensa, Çukurova Sanayi İşletmeleri, Marsa, Unilever, Coca Cola ve adını sayamadığım birçok işletmeye teşekkürü bir borç bilirim.

Her yıl Mezunlar konseyinin toplantılarına katılır ve gelişmeleri mezunlarımızla paylaşırdık.

Başta Adana, Mersin ve Hatay illerini kapsayan Çukurova Bölgesi olarak çalışmalar yaptık. Birkaç yıl sonra Mersinli mezun üyelerimiz ayrı bir dernek kurup yollarına devam ettiler.

Bir çok mezun arkadaşımız Yönetim ve Denetim Kurullarında görev aldı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. 7.05.1994 tarihinde yapılan Genel Kurula kadar Dernek Başkanlığı görevimi ifa ettim. Benden sonra Başkanlığı Sn. Ahmet Börüban yaptılar. 1998 yılı başlarında ODTÜ Ankara derneğine bağlı bir şube olma fikri ortaya atıldı. Serdar Bozkurt, Ahmet Börüban, Recep Aysayar, Feride Yonar ve Dilek Yılmazer’den oluşan Ankara Derneğine bağlı şube yönetim Kurulu 09.03.1998 tarihinde dernekler masasına müracaatla Ankara derneğine bağlı Çukurova Şubesini kurdular. Bu arada mevcut dernek 03.01.1999 tarihinde yapılan genel kurul ile kendini feshetti.

Kurulan şubede son başkan ise Sezer Aslan Solmaz idi. Dernekler masasından aldığım bilgiye gore şube ilgisizlikten malesef Adana 3. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2006/1419 sayılı Kararı ile 19.12.2006 tarihinde feshedilmiş.

Refik Alsancak

BA 78